zaterdag 23 juni 2012

Zelfverzorging

Ja mensen, ook al ben ik man (of juist daarom wel), ik moet het hebben over zelfverzorging. Want tijdens zo'n lange&inspannende reis is er niks zo belangrijk als dat. Dagelijks neemt dat een belangrijke plek in binnen de structuur. Goed eten en drinken hoort daar natuurlijk ook bij. Bij het ontbijt begint het al. Wat neem ik wel en wat neem ik niet? Wat is wel goed voor m'n lichaam en wat niet? Of neem ik alles wat er staat omdat Fransen echt niet goed zijn in ontbijten en ik het soms met een paar stukjes stokbrood en 'confiture' moet doen. Zo ja, dan moet ik dat na een paar uurtjes wel compenseren door een supermarché in de duiken of het geluk te hebben dat ik een petite Casino tegenkom in 1 van de vele franse dorpjes. Je kan daar overigens niet gokken maar wel wat eenvoudige dagelijkse boodschapjes doen, daarom ook 'petite' in de naam. Klein dus.
Lekker en voedzaam zijn de rijstepapjes. Ik heb er zojuist weer 2 gekocht voor morgen, wanneer de winkels dicht zijn.
Zo ben ik gedurende de dag veel bezig met eten en drinken. Want dat is de brandstof waarop dit lichaam moet blijven funtioneren.
Daarnaast hoop ik dagelijks te kunnen douchen, regelmatig kleren te kunnen wasschen (vandaag was mijn onderbroek voor het eerst deze reis aan de beurt. Schrik niet, die draag ik alleen 's avonds en 's nachts), maar denk ook aan zonnebrandolie smeren, winegums eten na aankomst (om de spieren zsm koolhydraten te bieden, dat versnelt het herstel) lange nachten maken en vooral veel drinken. Heeeeel veel drinken. Er gaan liters water door heen. Waar ik het kan krijgen neem ik het: barretjes, supermarkten of bij mensen aan huis. Want voldoende vocht in je lichaan en op je lichaam (om koel te blijven) is noodzakelijk. Vandaag was dat een flinke opgave. De Nederlandse receptionist waarschuwde me al voor de Franse Sahel. Droog en heet is dit gebied. Vanmiddag was het 34 graden, ruim 10 graad boven de ideale fietstemperatuur! En dan ook nog een dunbewoond gebied waar moeilijk water te krijgen is. En zaterdag.
Ik heb een paar keer m'n toevlucht moeten zoeken onder landbouwsproeiers. Heerlijk. Alles om koel te blijven. Ook dat is zelfverzorging.

Verder was het de dag van de feesten. Ik heb van alles gezien. In het dorp waar ik nu ben, Vic-Fezensac, is het muziekfeest. Er treden bandjes op en het is gezellig op straat. Onderweg kwam ik een bruiloftstoet tegen (hoezo trouwauto, gewoon lekker lopen). En natuurlijk is mijn lieve vrouw vandaag jarig. Het was al bijzonder om mijn eigen verjaardag alleen te vieren, maar dit overtreft alles. Want ik mis een feestje! Terwijl ik dit eenzaam op m'n minihotelkamertje type (volgens de eigenaresse 'perfect voor 1 persoon'. Overigens wel verassend met flatscreen en regen/massagedouche. En druppende kraan. Maar waar hebben we het over, voor 45 euro ben ik helemaal klaar. Wel benieuwd of het eten iets voorstelt) is een deel van jullie haar verjaardag aan het vieren. Ik vier het straks met een half busje pringles naturel. Verschil moet er zijn zeggen we dan maar. De verjaardagen van mijn zwagers gaan ook aan m'n neus voorbij.

Toch kijk ik terug op 137 mooie kilometers. De warmte was heftig, dus meer zat er vandaag niet in. Nog 1 dag te gaan en we staan aan de voet van de Pyreneeën.


2 opmerkingen:

  1. Roland, gefeliciteerd met de verjaardag van je vrouw Jael.

    Wat een prachtige prestaties van je, wat beleef je veel en wat een georganiseer om aan benodigde basisbehoeftes te komen en ook, wat kun jij schrijven zeg! Het is een waar meebeleven als wij je verslagen lezen. Nu hoeven wij ook niet meer op vakantie naar het deel van Frankrijk waar jij door heen fietst. We zijn er nu eigenlijk ook.

    Wensen je alle goeds de komende dagen. En moed, kracht en ook gewoon lol.

    De Belgen, Rob en Henk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Roland,ook wij willen je via je blog feliciteren met de verjaardag van je eigenste vrouw. Kan me voorstellen dat je even op 2 plaatsen tegelijk wilde zijn vandaag. Mooi verhaal weer en knap hoe je zo trouw verslag blijft doen !! Dat fietsen is al inspannend, maar een geschikt hotelletje vinden vergt ook nogal wat inspanning begrijp ik. Veel plezier/succes weer morgen.

    BeantwoordenVerwijderen